Natuur

Een zin in de documentaire “Humano” bleef bij mij sterk hangen toen ik hem hoorde. Dat wij een cel zijn van de aarde.

We zijn een onderdeel van haar en zij is in ons. Via ons lichaam zijn we verbonden met de aarde.

Veel cultuurvolken hebben hun wijsheden lang bewaard, tot zij een teken kregen dat het tijd was om deze te openbaren. Je ziet in verschillende tradities dat zij de deuren hebben geopend voor andere mensen zodat hun kennis wordt verspreid en wij weer in balans komen met de natuur.

Ceremonies en rituelen kunnen helpen om de weg te belopen die ons terug leidt naar de natuur, met de kennis en wijsheid die wij al met ons meedragen. En het zit hem ook in de kleine dingen elke dag: kan je stilstaan en de wind voelen op je huid, zien hoe planten ontkiemen of sterven; kan je bij elke maaltijd de kracht zien en ruiken die in het eten zitten en dankbaarheid voelen voor wat er op je bord ligt. Kan je je lichaam liefhebben, koesteren en het leven gunnen, met alles wat werkelijk goed voor je is. Probeer eens tijdens een wandeling een kwartiertje je schoenen uit te doen. Of om heel langzaam met een diepe ademhaling, in een net-te-koud meer te lopen en er een minuut in te blijven staan. (als je dit doet op echte koude dagen, dan is het belangrijk om dit te leren van een ervaren persoon)

Wat is jouw manier, om deze verbinding te maken, elke dag?

Mijn ervaring is dat deze verbinding zich steeds verder verdiept. Het is net alsof ik de taal van de natuur leer kennen en de bewegingen leer te herkennen. Ik voel me steeds meer op mijn plek in het geheel waar ik deel van ben. De levenskracht voel ik door mijn lichaam heen stuwen, net als de kracht die zorgt dat een plant rechtop staat en naar het licht groeit. In de keuken gebruik ik het water waar ik de sla mee heb gewassen, om mijn planten te drinken te geven.

Ik zou eindeloos door kunnen gaan met voorbeelden noemen. Maar liever laat ik jou de ruimte om je eigen manieren te vinden.